Erasmus Öğrenci Değişim Programı



Erasmus programı dünya çapında Yükseköğretim Kurumları'nın birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik eden; eğitim, öğretim, gençlik ve spor alanlarını kapsayan bir programdır. Örneğin Türkiye’de okuyan bir öğrenci Almanya’ya gidip okuyabildiği gibi Almanya’daki bir başka öğrenci de Türkiye’ye gelip üniversite eğitimine dönemsel olarak devam edebilir.

Erasmus programı ile kendi üniversitelerinde ilk yılını tamamlayan öğrenciler 3 ile 12 ay arası gibi değişen sürelerde yabancı bir üniversitede uluslararası deneyim elde etme şansına sahip olurlar. Erasmus öğrenci değişimi ile farklı kültürler tanıma, dil bilgisini ilerletme, akademik becerilerinin geliştirilmesi gibi nitelikler kazanmak mümkündür.

Erasmus programının en temel şartlarından birisi de örgün öğretim öğrencisi olması zorunluluğudur. Ön lisans ve lisans öğrencilerinin not ortalaması en az 2.20, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin de 2.50 olması gerekir.

Erasmus programına katılmaya hak kazanan öğrenciye Erasmus hibe ödemeleri yapılır. Erasmus süresini uzatmak isteyen öğrenciler bu hibeyi uzayan dönemde alamazlar.

Erasmus programına katılan birçok ülke var. Almanya, Danimarka, Belçika, Estonya, Bulgaristan, İrlanda, İspanya, Fransa, İtalya, Macaristan, Lüksemburg, Hollanda, Avusturya, Portekiz, Polonya, İsveç, Norveç bu ülkelerden bazıları. Buradaki en önemli şey okuduğunuz üniversitenin hangi ülkelerle ikili sözleşme yaptığı olup bu durum sizin tercihinizi belirleyecektir.


Yorumlar