İSRAF ETMEDEN YAŞA!
Sizler
için öncelikli olarak işlediğimiz konular, genellikle sağlıklı ve
mutlu bir hayatı yakalamak, iyi hissetmek ve hayatın her alanında aktif
bireyler olabilmek üzerine. Ancak unutmamamız gereken bir şey var ki; o da
mutlu bireyler olabilmek için doğayı sevmenin ve korumanın, en az kendimizi
sevmek kadar önemli olduğu.
Yapılan araştırmalara göre ülkemizde bir yıl içinde
214 milyar liralık gıda israfının yapıldığı, günlük bazda yaklaşık 5 milyon
ekmeğin çöpe atıldığı tespit edildi. Bu rakam hayli korkunç durmaktadır. Ayrıca ürün yetiştirirken israf edilen
su, nakliyede ve üretimde kullanılan gübreler, yakıtlar ve gıdalar çöp
sahalarında çürüdüğünde açığa çıkan sera gazları... Bunun üstüne bir de asla
kullanmadığımız gıdalara harcadığımız parayı hesaba katarsak... Bu
yüzden geri dönüşüm yapmak ve alışveriş alışkanlıklarımızı değiştirmek gibi
basit uygulamalarla, çevre kirliliğini ve israfı büyük oranda önlemek
mümkün. Bugün
bir araya getirdiğimiz önerilerle yiyecek israfını önlerken, bütçenizi ve
doğayı da korumayı öğrenmiş olacaksınız.
Farkında Olmadan
Gereğinden Fazla Satın Alıyor Olabilirsiniz
Eğer gıdayı zamanında tüketebiliyorsak sorun yok ama
örneğin “Bir alana bir bedava" gibi kampanyalar veya açken alışverişe
çıkmak gözümüzü boyayabilir ve ihtiyacımız olandan fazla satın alım yapmaya
teşvik edebilir, bu da israfı beraberinde getirebilir. Alışveriş listenizi
hazırlarken, haftalık bir yemek planı oluşturmak, ihtiyacınız olan miktarları
not almak ve ev dışında yeme planınızı da dikkate alarak listenize sadık
kalmak gibi önlemlerle israfı önleyebilirsiniz.
En Son Ne zaman Son Kullanım
Tarihine Baktınız?
Hızlı bozulan ve son
kullanma tarihi yaklaşan ürünleri öncelikli olarak tüketmeniz hem güvenilirdir
hem de israfı önler. Ayrıca pişirdikten sonra kalan yemekleri atmadan ertesi
gün tüketmek veya başka bir yemek hazırlarken kullanmak da akıllı bir yöntemdir.
Buzdolabınızı Kontrol
Edin
Buzdolabınızın ısısını kontrol ederek, sıcaklığın 1-5 derece arasında olmasını sağlamalısınız. Satın aldığınız yiyeceklerden daha sonra tüketmek istediklerinizi dondurarak saklayın. Alışveriş yaptığınızda, buzdolabında daha uzun süredir bekleyen şeyleri öne alın ve önce onları kullanmaya özen gösterin. Böylece dolabın arka kısmında kalarak gözünüzden kaçan yiyeceklerin bozulmasını da engellersiniz. Tazeliğini kaybetmeye başlayan sebzeleri çorba, börek yapımında veya sebzeli omlet ile sebzeli makarnalar yaparak değerlendirebilirsiniz.
Porsiyon Kontrolü Yapın
Tabağınızdaki yemeğin miktarını kontrol ederek sadece tükettiğiniz kaloriyi azaltmakla kalmaz, aynı zamanda çöpe giden yiyecek miktarını da sınırlamış olursunuz. Küçük bir porsiyonla başlayın ve dilerseniz ikinci tabağı alın.
Çöpünüzü De Kontrol Edin!
Yorumlar
Yorum Gönder