İSRAF ETMEDEN YAŞA!

 

İSRAF ETMEDEN YAŞA!


Sizler için öncelikli olarak işlediğimiz konular, genellikle sağlıklı ve mutlu bir hayatı yakalamak, iyi hissetmek ve hayatın her alanında aktif bireyler olabilmek üzerine. Ancak unutmamamız gereken bir şey var ki; o da mutlu bireyler olabilmek için doğayı sevmenin ve korumanın, en az kendimizi sevmek kadar önemli olduğu.

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde bir yıl içinde 214 milyar liralık gıda israfının yapıldığı, günlük bazda yaklaşık 5 milyon ekmeğin çöpe atıldığı tespit edildi. Bu rakam hayli korkunç durmaktadır. Ayrıca ürün yetiştirirken israf edilen su, nakliyede ve üretimde kullanılan gübreler, yakıtlar ve gıdalar çöp sahalarında çürüdüğünde açığa çıkan sera gazları... Bunun üstüne bir de asla kullanmadığımız gıdalara harcadığımız parayı hesaba katarsak... Bu yüzden geri dönüşüm yapmak ve alışveriş alışkanlıklarımızı değiştirmek gibi basit uygulamalarla, çevre kirliliğini ve israfı büyük oranda önlemek mümkün. Bugün bir araya getirdiğimiz önerilerle yiyecek israfını önlerken, bütçenizi ve doğayı da korumayı öğrenmiş olacaksınız.

Farkında Olmadan Gereğinden Fazla Satın Alıyor Olabilirsiniz


Eğer gıdayı zamanında tüketebiliyorsak sorun yok ama örneğin “Bir alana bir bedava" gibi kampanyalar veya açken alışverişe çıkmak gözümüzü boyayabilir ve ihtiyacımız olandan fazla satın alım yapmaya teşvik edebilir, bu da israfı beraberinde getirebilir. Alışveriş listenizi hazırlarken, haftalık bir yemek planı oluşturmak, ihtiyacınız olan miktarları not almak ve ev dışında yeme planınızı da dikkate alarak listenize sadık kalmak gibi önlemlerle israfı önleyebilirsiniz.

En Son Ne zaman Son Kullanım Tarihine Baktınız?

Hızlı bozulan ve son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri öncelikli olarak tüketmeniz hem güvenilirdir hem de israfı önler. Ayrıca pişirdikten sonra kalan yemekleri atmadan ertesi gün tüketmek veya başka bir yemek hazırlarken kullanmak da akıllı bir yöntemdir.

 


Buzdolabınızı Kontrol Edin

 


Buzdolabınızın ısısını kontrol ederek, sıcaklığın 1-5 derece arasında olmasını sağlamalısınız. Satın aldığınız yiyeceklerden daha sonra tüketmek istediklerinizi dondurarak saklayın. Alışveriş yaptığınızda, buzdolabında daha uzun süredir bekleyen şeyleri öne alın ve önce onları kullanmaya özen gösterin. Böylece dolabın arka kısmında kalarak gözünüzden kaçan yiyeceklerin bozulmasını da engellersiniz. Tazeliğini kaybetmeye başlayan sebzeleri çorba, börek yapımında veya sebzeli omlet ile sebzeli makarnalar yaparak değerlendirebilirsiniz.


Porsiyon Kontrolü Yapın



Tabağınızdaki yemeğin miktarını kontrol ederek sadece tükettiğiniz kaloriyi azaltmakla kalmaz, aynı zamanda çöpe giden yiyecek miktarını da sınırlamış olursunuz. Küçük bir porsiyonla başlayın ve dilerseniz ikinci tabağı alın.

Çöpünüzü De Kontrol Edin!


Evet kulağa ilginç gelse de gıda atıklarınızı azaltmaya yardımcı olmak adına her hafta neleri attığınızın kaydını tutun. Ne kadar biriktiğine şaşacaksınız ve aşırı satın alma düzeninizi fark edebileceksiniz. Sonuç itibariyle para tasarrufu yapacak ve gıda israfına karşı mücadeleye destek olacaksınız.

Yorumlar