VİTAMİNİ KAÇMASIN!

 

VİTAMİNİ KAÇMASIN!


Sevdiklerinize ve kendinize sağlıklı ve lezzetli yemekler hazırlamak için besinlerin en doğalını ve en kalitelisini bulmak istiyorsunuz. Aynı zamanda yemeği hazırlama ve pişirme yöntemlerinin en az seçtiğiniz yiyecekler kadar önem taşıdığını biliyor muydunuz? Yapılan araştırmalara göre genel olarak yanlış hazırlama ve pişirme yöntemlerinin çok sık uygulandığı görülüyor. Bu da yiyecek ve içeceklerin özellikle vitaminlerinin kaybolmasına ve günlük yaşam için vitamin ve mineral gereksinimlerinin yeteri kadar karşılanamamasına neden oluyor. Sonuç olarak da hepimizin muzdarip olduğu; halsizlik, yorgunluk, sürekli uykulu olma, bilişsel fonksiyonlarda azalma, unutkanlık gibi sorunlar günlük yaşamın kaçınılmaz bir parçası haline geliyor.



Sebze ve Meyveleri Doğrama Yöntemleri

Sebze ve meyveleri doğradıktan sonra yıkamak başlıca en yanlış uygulamalardan biri. Oysa bu uygulama B ve C vitamini kayıplarına yol açıyor. Ayrıca özellikle salatalarda güzel bir görünüm elde etmek için bıçakla yeşil sebzeleri çok ince doğramak da sık yapılan yanlış bir uygulama. Sebze ve meyveler ne kadar çok ince kesilirse oksijenle teması o kadar artar ve besin değerini kaybeder.  İnce ince doğranmış bir salatanın estetik görüntüsünden çok besleyici değerine önem verenler burada mı ? 😇



 

Hazırlama Kadar Pişirme Yöntemi de Önemli

Sebzeler pişerken bol suda pişirilmesi ve pişme suyunun dökülmesi bazı vitaminlerin %90-95 oranında riboflavin ve folik asit kaybına neden oluyor. Yağda kızartma yöntemi ise hemen hemen her mutfakta karşımıza çıkıyor fakat bu işlemin sebzelere ne kadar zarar verdiğini hiç düşündünüz mü?



Kızartma işlemi hem sebzelerin besin değerini azaltır hem de yağın yapısında bozulmaya yol açar. Yüksek ısıya maruziyet sonucunda yağ asidi molekülleri parçalanır ve parçalanma sonucu vücut için zararlı, organ hasarına sebep olan kanserojen bileşenler oluşur.

Sebzeleri Doğru Hazırlama - Pişirme İpuçları

 

Taze sebzeleri önce yıkayın sonra doğrayın. Doğranmış sebzeleri bekletmeden pişirerek hava temasını mümkün olduğunca azaltmaya çalışın. Sebzeleri mümkün olduğunca iri doğramaya dikkat edin, yeşil yapraklı sebzelerin metalle temasından kaçının; bıçakla doğramak yerine elle ayıklayın. Salata tüketmeden hemen önce hazırlayın, salata soslarını tüketimden hemen önce ekleyin. Sebzeleri az suda veya en doğrusu buharda haşlayın ve pişme suyunu dökmeyin. Yağda kızartma yerine fırın yöntemini tercih edin. Kızartmada pişirme ısısının çok yüksek olmamasına ve pişme süresinin kısa olmasına özen gösterin.

Püf Noktası

Pazı, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde selüloz kısmı yaprakta bulunur ve kök kısmına göre daha hızlı pişer. Bu sebeple bu tarz sebzeleri pişirirken önce kök kısmını daha sonra yaprak kısmını ekleyerek pişirmelisiniz.


Domates de yüksek selüloz içerdiğinden yemeğe pişmeye yakın eklenmeli.

Pişirilen sebzeler tekrar tekrar ısıtılmamalıdır. Neyse ki zeytinyağlı kültürümüz var😊

Kuru baklagilleri pişirmeden önce ıslatma suyunun 60 derece altında olması vitamin kayıplarını önleyebilir.

Pilavı pirinçleri kavurmadan pişirin ve makarnayı az suda haşlayın, suyunu dökmeden kullanın.



Etleri oda ısısında çözdürmek veya sıcak su içinde çözdürmek vitamin ve demir kayıplarına neden oluyor. Bunun yerine buzdolabında çözdürmeliyiz. Etleri ızgarada pişirirken ateşe çok yakın olmamasına dikkat edilmeli.

Etleri pişirmede fırında, buharda veya haşlama yöntemlerini kullanarak hem vitamin kayıplarını önler hem de etlerin yumuşacık olmasını sağlayabilirsiniz.

Sütlü tatlılara şekeri en son ekleyerek sütün proteininde olacak kayıpları azaltabilirsiniz.



Sağlıkla Kalın
😊

Yorumlar