Meslek Mi, Bölüm Mü ?

Bu konuda öğrencilerin ve ailelerin görüşleri çeşitli olsa da üniversite tercihlerini etkileyen belli başlı 3 madde vardır. Biri iyi bir üniversitede herhangi bir bölüm okuma fikri, biri istenilen mesleği yapmak için okuması gereken bölümün bilincinde olma, diğeri de maalesef sadece içinde bulundukları sosyal ortamı değiştirme amacı. En çok hata yapılan, insanları pişmanlığa sürükleyen de eğitimle, gelecekle alakalı bir konuda bunlardan bağımsız bir sebeple karar vermek.
En başta şunu belirtmek gerekiyor. Sevmediğiniz, mutlu olamayacağınız bir mesleği tercih ettiğiniz zaman başarılı olma şansınız çok az. Herkesin tercih ettiği, iş bulmanın kolay olduğu, popüler meslekler diyerek yapılan meslek tercihleri bazen de hüsranla sonuçlanabiliyor. Çevrenizde nice doktorun, hukukçunun, mühendisin, mimarın mesleki hayatlarında mutlu olmadıklarını duyuyorsunuzdur. Bu nedenle meslek seçerken çok düşünmeniz gerekiyor. Hem ülke şartlarında iş üretebileceğiniz ve verimli olabileceğiniz; hem de sevdiğiniz, mutlu bir şekilde sürdürebileceğiniz bir mesleği yakalamanız gerekiyor. Bunları bir ortak paydada birleştirdiğiniz zaman daha rahat, huzurlu ve başarılı bir hayat sizi bekliyor olacak.
Son olarak şunu da unutmamak gerek. Günümüzde herkes daha bilinçli olduğu için artık sadece üniversite okumak yetmiyor, rekabet çok yüksek. Bu yüzden hangi meslek olursa olsun kendinizi çok iyi yetiştirmeniz, kendinize sadece mesleki değil her anlamda bir şeyler katmanız, başkalarına göre fark yaratmanız gerekiyor.

Yorumlar