Beden Olumlama Da Ne Ola Ki ?

Body Positive Movement -Beden Olumlama Hareketi diye çevirebiliriz- basitçe ifade edilirse; her şekilde, boyutta ve tipte bedenin geçerli olduğunu ifade eder. Bu hareket, tüm beden tiplerini görünür kılmaya çalışarak, medya ve moda endüstrisindeki gerçekçi olmayan güzellik standartlarından sıyrılmış, herkes için güvenli bir alan inşa etmeye çalışır. 2000’ lerle birlikte Amerika’ da bedeni olduğu haliyle kabul etme aktivizmi olarak doğmuştur. Beden Olumlama Hareketi aktivistleri, sadece tek bir beden tipinin çekici, değerli ve sağlıklı olduğu fikrine karşı çıkarlar.
Hemen bu noktada belirtmek gerekir ki ‘her halinle güzelsin ve kendini sevmelisin’ mottoları kapitalizme yenik düşen ana akımı temsil ediyorken; ideal beden olumlama hareketi kendini kabullenme ve bedenine karşı nötr de olabilme halini esas alıyor. Beden Olumlama Hareketi’ne en sık gelen eleştirilerden biri, şişmanlığı teşvik ettiği üzerine.  İdeal Beden Olumlama Hareketi’nde şişman, kıllı, engelli, yaralı, lekeli, çatlaklı, siyah, kahverengi, sarı, beyaz, kadın, erkek, non-binary (ikili cinsiyet -kadın ve erkek- sistemine uymayan), trans, lgbti   + herkese yer var. Ama elbette kadın aktivistlerin yoğunlukla tercihi mevcut.
Kadınlar bedenleri üzerine söylenen sözlerin tamamını reddediyor. Kadınlar bedenlerini olduğu haliyle kabulleniyor.  Coğrafyadan coğrafyaya, dönemden döneme değişen, kapitalizmin pompalaması ile neredeyse insanüstü boyutlara ulaşan beden taleplerine karşılık vermemek konusunda kararlıyız.
“Bedenini Sev” ve “Herkes Güzeldir” mantralarını insanlar iyi niyetle kullanıyorlar biliyorum, ama “nasıl”ını sunmadan “ne” yapmaları gerektiğini insanlara dayatmak, mucizevi şekilde, tek adımda nefretten koşulsuz sevgiye atlamalarını beklemek, onların üzerine büyük bir baskı kurmak demektir.
 Bedenini sevme fikrini gerçekleştirmesi imkansız bir görev olarak görmekten yılmış olanlar için bir ara-aşamaya da ihtiyacımız var. Bu tırmanışa başlayacağımız üs nerede yahu?
Bence burada. Beden-nötr olmakta.

(Nötrlük (isim) :  1. Bir çekişmenin, anlaşmazlığın vs. herhangi bir tarafına destek veya yardımda bulunmama)
Beden-nötr olmak, bir arkadaşınız size harika göründüğünüzü söylediğinde, fiziki görüntünüz yerine auranızdan, ışığınızdan bahsettiğini varsaymaktır. 
Bu nedenle, bedenlerimizi olduğu gibi kabul edip yeterli olduğumuzu anlayarak, fiziksel kabuklarımızı güçlü bir (olumlu veya olumsuz) odak noktası yapmadan günlük hayatımıza özgürce devam etme yani beden-nötr olma taraftarıyım. Beden-nötr olmak, beden olumlamaya giden bir yol veya bunun için bir amaç olarak görülebilir.
 Beden-nötrlük, bedenini kabul etmektir, “bedenini sevmeye” doğru giden trende bir istasyondur.

Ve belki, insanlara beden-nötr olmayı teklif edersek – bedenini sevme noktasına varmanın tek yolunun bir mancınıkla oraya fırlatılmak olduğunu demeye getirmek yerine onlara adım adım ilerleme seçeneğini sunarsak – beden nefretlerini (daha da rahat, korkusuz ve cesurca) arkalarında bırakmaları için onları güçlendirmiş oluruz.

Yorumlar